Imunita a bylinky - 2. časť

Časté črevné ťažkosti, bolesti žalúdka, hnačky, to všetko môže naznačovať problémy spojené s narušenou imunitou. Základom je nielen tieto ťažkosti vyliečiť, ale preventívne im predchádzať. Telo môžete posilniť bylinnými prípravkami....


Imunita a bylinky - 1. časť

V prvej časti "Imunita a bylinky" ste sa dočítali o rostlinkách, ktoré majú primárne pôsobenie na pľúcne ochorenia, infekčné ochorenia, chrípku. Jedná sa o echinacea purpurová, yzop lekársky a divozel malokvetá.

V druhej časti "Imunita a bylinky" vám predstavíme tie rastliny, ktoré sú viac zamerané na problémy spojené s trávením, na nervové poruchy a stres. Tak ako ostatné bylinky, aj tieto majú širšie pole pôsobnosti. Posilňujú nielen vyššie vymenované oblasti, ale lieči širšiu spektrum ochorení. Zameriame sa na puchratku kučeravou, rozmarínu lekársku, všehoj ženšenový a tymian obyčajný.

Chondrus crispus - puchratka kučeravý

Puchratka kučeravý je morská riasa nazývaná aj ako "červená riasa". Neradi sa teda medzi bylinky, ale svojimi schopnosťami na podporu imunity ju tu zaradíme. Rastie na skalách na pobrežiach Írska, Francúzska a Islandu. Jej sfarbenie je od žltozelené, cez fialovú až po červenohnedú. Podľa írskej histórie bola puchratka užívaná pri výpravách za slobodou, keď ju aplikovali ako liek proti tuberkulóze a zápalom pľúc.

Látky obsiahnuté v puchratce:

* Klíh
* Sírne zlúčeniny

Puchratka sa používa na liečbu pľúcnych ochorení, zápalov čriev a obličiek. Má silný pozitívny účinok na žalúdočné vredy. Jej zložky upokojujú organizmus. Je vnímaná ako dôležitý doplnok výživy, ako výživové zložka pre chorých. Obsahuje 15 - 18 zložiek, z ktorých sa skladá ľudské telo. Má pozitívny vplyv na funkciu štítnej žľazy a žľazy s vnútornou sekréciou.

V domácnosti je používaná ako prírodný preháňadlo a liečbe popraskanej kože. Vedecké prieskumy preukázali, že jej používanie znižuje krvný tlak. Puchratka obsahuje látky, ktoré slúžia ako prírodné zahusťovadlo a stabilizátor mliečnych produktov. Z írskej riasy sa varí populárne karibský nápoj. V pivovarníctvo sa pridáva do piva pre príjemnejšie a hladšie chuť.

V kozmetike sa primiešava do mastia pre vyhladenie a zjemnenie kože, vyhladzuje prvé vrásky, zahusťuje kozmetické prípravky a napríklad zubnej pasty.

Zhrnutie liečebného využitia:

* Zápaly čriev, žalúdočné vredy
* Ochorenie pľúc
* Ochorenie obličiek
* Štítna žľaza
* Prírodné preháňadlo
* Zníženie krvného tlaku
* Upokojujúce účinky

Rosmarinus officinalis - rozmarín lekárska

Rozmarín je trvalka pôvodom zo Stredomoria. Jej meno z latinského prekladu znamená "rosa mora". Rozmarín spravidla rastie práve v blízkosti mora. Jej využitie je široké, a to nielen pre medicínske účely.

V minulosti sa rozmarín používala pri obradoch, na svadbách, kedy sa z nej splétaly venca, na pohreboch, pri výzdobe kostolov, sál pri rôznych banketov, ako kadidlo pri náboženských obradoch a magickom zariekavania. Na svadbe sa vplétala do venca, ktorý niesla nevesta na hlave. Rozmarín bola symbolom lásky a lojality.

Látky obsiahnuté v rozmarín:

* Železo
* Vápnik
* Vitamín B6
* Živice
* Horčiny

V medicíne sa rozmarín používa k podpore trávenia a na zlepšenie zažívacích ťažkostí. Obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré majú blahodárny vplyv na nervovú sústavu a pomáhajú v prevencii pred nervovými ochoreniami (napr. Alzheimer). Zlepšuje prekrvenie organizmu a je doporučovaná pri veľkej únave.

Táto bylinka obsahuje aj gáfor (až 20% v sušených listoch). Vďaka tomu sa stáva neoddeliteľnou súčasťou antirevmatických krémov a mastí. Odvar zo sušených rastliniek je najlepším šampónom účinným proti svrbenie pokožky hlavy a proti vzniku lupín. Víno z rozmarínu používané vo veľmi malom množstve upokojuje búšenie srdiečka.

Čerstvé alebo sušené listy sa používajú v tradičnej kuchyni stredozemí pri príprave rôznych jedál. Má horkú až trpkú a silne aromatickú chuť. Používa sa tiež vo forme bylinkového čaju. Z tejto bylinky sa na účely jedla či medicíny využívajú kvitnúce vrcholky a listy.

Olej z rozmarínu sa vyrába z kvitnúcich vrcholkov s lístkami. Väčšina olejov je pripravovaná iba z listov, ale v tomto prípade je najlepšie využitie kvitnúce časti. Týmto sa získava ten najkvalitnejší olej. Pre komerčné využitie väčšinou nachádzame oleje získané z lístkov a stoniek.

Zhrnutie liečebného využitia:

* Podpora trávenia
* Posilňuje a upokojuje nervovú sústavu
* Potící účinky
* Bolesti hlavy
* Stimulačné účinky
* Rast vlasov
* Proti lupinám
* Reumu
* Upokojuje búšenie srdca

Panax ginseng - všehoj ženšenový

Všehoj ženšenšenový sa zjednodušně pomenúva ako ženšen. Z tejto rastliny sa na liečebné účely využívajú výťažky z koreňa. Jeho botanický názov Panax v gréčtine znamená "všehojivý". Panax ginseng pochádza z Číny. Následne, keď vysoko stúpla dopyt po tejto rostlince kvôli jej liečebných účinkov, bol implantovaný do Ameriky, kde udomácnil a vznikla tak jeho "americká verzia". V súčasnosti sa o ženšenu tiež dočítame ako o "zázraku sveta".

Jeho tradičné využitie je široké. Užíva sa orálne ako afrodiziakum, výživový stimulant, pri sexuálnych poruchách mužov alebo pri podpore liečby cukrovky typu 2. Jeho nespornou funkciou je podpora organizmu pri strese. Lístky ženšenu sa v Číne žuvali pre zlepšenie fyzickej i psychickej kondície, pre zlepšenie imunity a odolnosti proti chorobám. Koreň sa používa sušený, a to buď v celej forme alebo nakrájaný na plátky. Koreň sa na výrobu liečiv zbiera zásadne na jeseň, keď je silný, mäsitý.

Látky obsiahnuté v ženšenu:

* Terpenoidy
* Saponíny

Táto rastlina a jej koreň sa významne využíva práve proti depresiám, pre posilnenie nervovej sústavy, pri stresových záťažiach, nespavosti. Dodáva životnú silu, energiu, zvyšuje koncentráciu myslenie a zlepšuje hojivé procesy. Jeho liečebné účinky napomáhajú trávenie. Podporuje aj sexuálny pud, zvyšuje libido.

Zhrnutie liečebného využitia:

* Depresie, posilnenie nervovej sústavy
* Životné sila a energia
* Proti stresu
* Podpora trávenia
* Posilňuje sexuálny pud, libido

Thymus vulgaris - tymián obecný

Tymián obyčajný získal prezývku penicilín chudobných. Jeho pôvod sa nachádza v južnej Európe v Španielsku a v Stredomorí. Jedná sa o bylinku, ktoré sa darí v akomkoľvek prostredí s miernym podnebím. Názov tymian je gréckeho pôvodu.

Existujú dve verzie vzniku tohto názvu. Jeden názov bol odvodením od slova, ktoré znamenalo vykuřovat, vyčistiť dymom. Rastlinka, dnešné tymián, sa používala pre svoju príjemnú sladkastú vôňu ako kadidlo alebo balzamovači prostriedok. Druhá verzia vznikla prekladom gréckeho slova "thumus", ktoré znamená odvážny. V stredoveku používali tymián pre podporu guráže, podporu srdcovej činnosti. Antiseptické účinky tymianu boli objavené až v dobách súčasnosti.

Pre medicínske účely sa využívajú listy a kvitnúce častí. Olej z kvitnúcich vrcholkov s lístkami sa získava destiláciou. Na komerčné účely môžeme rozlíšiť červený olej, ktorý je hrubú destiláciou, a biely alebo bezfarebný olej, ktorý je opäť upravený, destilovaný červený olej.

Látky obsiahnuté v tymianu:

* Silica
* Horké rastlinné výťažky
* Saponíny
* Flavonoidy
* Triesloviny

Tymian sa využíva pri liečbe hnačiek alebo pri ťažkostiach s nadúvaním a zápaloch tráviacej sústavy. Má silné antibakteriálne účinky a pôsobí proti kŕčom. Významnou liečebnú funkciou je prevencia a zlepšenie hojivých procesov pri ochorení dýchacej sústavy (infekcia, bronchitída, astma).

Jeho nadužívaniu je však nebezpečné. Môže spôsobiť tzv tyreotoxikózy, ochorenia z nadmerného množstva hormónov štítnej žľazy v krvi. Preto sa odporúča užívať ho vo forme inhalácií, kúpeľov a kloktadiel.

Zhrnutie liečebného využitia:

* Hnačky
* Nadúvanie
* Zápaly tráviacej sústavy
* Antibakteriálne a dezinfekčné účinky
* Proti kŕčom
* Ochorenie pľúc

Imunita je schopnosť organizmu brániť sa vonkajším škodlivým vplyvom. Je to funkcia organizmu, ktorá umožňuje boj s vírusovými alebo bakteriálnymi ochoreniami.

Pre dobrú kondíciu je potrebné mať v poriadku aj biele krvinky, ktoré sa významne podieľajú na boji s infekciami. Nemenej dôležitá je aj psychická pohoda. O týchto bylinkách sa dočítate v 3. časti "Imunita a bylinky".


Zdieľajte tento článok prostredníctvom sociálnych sietí: