Prírodné substancie v kozmetike

Zaujíma Vás, z čoho sú zložené krémy a séra, vďaka ktorým je Vaša pleť bez vrások, hydratovaná, jemná, prejasnenie? Odkryte s nami tajomstva účinnosti kozmetických prípravkov, za ktorých výrobou stoja revolučné objavy.


Prvý priekopníci v obohacovaní kozmetických prípravkov

Priekopníkom v obohacovaní kozmetických prípravkov o antioxidanty bola firma Guerlain, ktorá je v roku 1986 pridala na základe výskumov svojich laboratórií do radu Evolution.

V roku 1986 sa tiež zrodili tentoraz u Christiana Diora, kozmetické lipozómy (v roce1961 objavil lipozómy Alec D. Bangham, ale tie neboli používané v kozmetike). Krátko potom potom Dior vyvinul rad Capture, prvý krémy s lipozómy.

Prvá širokospektrový filter, ktorý zachytáva UVB aj UVA lúčmi, zase vyvinuli výskumné laboratóriá L'Oreal - bolo to v roku 1990. Tento filter sa volá Mexoryl XL a je obsiahnutý potrebné v produktoch značky L'Oreal, La Roche-Posay a Vichy.

V roku 1903 uzrel svetlo sveta prvý, vtedy ešte práškový šampón na vlasy. Vytvoril ho Hans Schwarzkopf. Rokom 1949 sa potom datuje vznik radu Schauma as ňou aj prvého krémového šampónu.

Aminokyseliny v kozmetike

Chemické stavebné prvky, z ktorých sa skladajú všetky bielkovinové látky. Podporujú prirodzenú ochrannú funkciu hydrolipidového plášťa pokožky (najvrchnejšie vrstvy kože, brániace škodlivému pôsobeniu vonkajších vplyvov), ktorú zároveň hydratujú a udržujú vláčnu.

Antioxidanty v kozmetike

Pohlcujú a absorbujú voľné radikály, veľmi reaktívne molekuly poškodzujúce bunky a spôsobujúce predčasné starnutie kože. Dokážu tiež zabrániť vzniku škodlivých baktérií, a preto sa využívajú ako konzervačné prostriedky, chrániaci kozmetické výrobky pred znehodnotením. Výbornými antioxidanty sú vitamíny A, C a E.

Betakarotén v kozmetike

V tukoch rozpustné rastlinné farbivo, vyskytujúce sa v kvetoch, listoch, zelenine a ovocí. Patrí medzi provitamíny A (betakarotén je v tele podľa potreby premieňa na vitamín A). Úspešne chráni pokožku pred alergickými reakciami vyvolanými slnečným žiarením, ale aj pred poškodením voľnými radikálmi. Žltý až žltočervená betakarotén v opaľovacích prípravkoch pokožku naviac tónuje.

Bisabolol v kozmetike

Protizápalová účinná látka, nachádzajúca sa v éterickom oleji z harmančeka a rebríčka. Zvyčajne sa pridáva do prípravkov určených pre nečistú alebo citlivú pleť a do slnečnej kozmetiky.

Cacao butter v kozmetike

Vysoko kvalitný tuk, získaný z plodov tropického kakaovníka, ktorý má príjemnú vôňu, ľahko sa rozpúšťa av chlade úplne tuhne. Cacao butter (kakaové maslo) predstavuje vynikajúci hydratačný prostriedok .. Chráni kožu pred vysušením, zvláčňuje pery a pri opaľovaní farbí pokožku do bronzova. Je súčasťou série rúžov a krémov vhodných nielen pre suchú pleť.

Ceramidy v kozmetike

Kožu vlastné lipidy (tuky), ktoré prirodzenou cestou alebo ako prísada v krémoch vytvárajú nepriepustné väzby medzi bunkami, uzatvárajú praskliny v obrannom systéme pokožky a zabraňujú tomu, aby sa z najhlbšej vrstvy kože vypařovalo príliš veľa vody. Môžu sa z nich aj vytvárať duté lipozómy, ktoré sa naplňujíjinou účinnou látkou.

DNA v kozmetike

Kyselina deoxyribonukleová (DNA) je obsiahnutá v bunkových jadrách, prenáša genetickej informácie a riadi obnovu a funkciu buniek. DNA používaná v kozmetike síce nemôže nahradiť tú ľudskú, ale vďaka svojim regeneračným a hydratačným vlastnostiam dokáže pěstit pleť.

Elastín v kozmetike

Bielkovinová látka, ktorej špirálovitej molekuly sú uložené vo spodnějších vrstvách kože, medzi vláknami kolagénu. Spoločne s kolagénom je elastín zodpovedný za pružnosť kože. Ak dôjde v dôsledku pôsobenia vplyvov vonkajšieho prostredia (napríklad slnenie), ale aj pribúdajúceho veku k strate kolagénu a elastínu, dôjde tým aj k strate pružnosti pokožky. Tá zmatnie a popraská, objaví sa na nej najskôr vrásečky a potom aj vrásky. Svoju pružnosť však môže s pomocou prípravkov obsahujúcich elastín získať späť - ten vo spevňovacích krémoch proti starnutiu zlepšuje zásobovanie kože a povzbudzuje tvorbu nových vlákien.

Emulgátory v kozmetike

Tvoria dôležitú súčasť krémov a emulzií. Ide o pomocné umelé alebo prirodzené substancie, ktoré umožňujú vzájomné zmiešanie oleja či akéhokoľvek iného tuku a vody, za normálnych okolností absolútne nezlučiteľných zložiek. Samy o sebe emulgátory pleť nijako nepěstí, ale napomáhajú tomu, aby lepšie prijímala účinné látky.

Farnesol v kozmetike

Prírodné substancie s dezodoračné schopností, obsiahnuté v éterickom oleji z ruží, jazmínu, kvetov pomarančovníka a lipy. Pretože zabraňuje rastu baktérií, s obľubou sa pridáva do dezodorantov, balzamov na nohy, šampónov proti lupinám a krémov určených na ošetrenie nečistej pleti.

Fosfolipidy v kozmetike

Nachádzajú sa v bunkových stenách, sú veľmi odolné a neprepúšťajú vodu. Prípravky s obsahom fosfolipidov hydratujú pokožku a zabraňujú jej vysušovaniu.

Gingko v kozmetike

Tento výťažok, ktorý sa získava z listov stromu ginka, nadobúda v kozmetickom priemysle stále väčší význam. Produkty s výťažkom ginkgo totiž majú široký rozsah účinnosti. Dokážu napríklad spevňovať pokožku, redukovať kožné nečistoty, upravovať látkovú výmenu a spomaľovať proces starnutia kože, ale tiež dodávať pleti energiu aj pôsobiť proti voľným radikálom. Kožou sú pritom dobre tolerované, dokoncei veľmi citlivú.

Glycerín v kozmetike

Farbivo a cenná kozmetická prísada bez vône, ktorej prednosťou je schopnosť priťahovať a ukladať vodu. Glicerin v krémoch podporuje odlupovanie zrohovatenej kože, zabraňuje vysúšaniu povrchu pleti, vyhladzuje pokožku a slúži ako prostriedok na udržiavanie vlhkosti.

Hamamelis v kozmetike

Liečivý extrakt získavaný vodné parný desitilací z listov mexickej rastliny Hamamelis virginiana, česky nazývané hamamel. Má trpkú osviežujúci vôňu a protizápalové a adstringentné účinky (na povrchu tkanív pôsobí zvieravo). Najčastejšie je využívaný ako prostriedok na zastavovanie krvácania a na ošetrovanie nečistej až aknóznej pleti. Objavuje sa preto v čistiacich mlékách, pleťových vodách a ošetrujúce krémoch, ktoré sťahujú póry a osviežujú pleť, a ďalej v telových emulziách, tonikách na vlasy a vodách po holení.

Hyaluronová kyselina v kozmetike

Vyskytuje sa v očiach av spojivového tkanive, biotechnologické je získavané prostredníctvom enzýmov. Nemôže síce preniknúť hlboko do pokožky (pretože má vysokú molekulovú hmotnosť), ale zato môže nezanedbateľným pozitívne ovplyvniť vzhľad jej povrchu. Jeden gram kyseliny hyalurónovej na seba totiž dokáže naviazať až šesť litrov vody (čo mimochodom nevie žiadna iná aktívna látka oblasti krásy), a udržiavať tak v koži prirodzenú vlhkosť, predchádzať tvorbe vrások spôsobených vysušením i vyhladzovať rohovinový vrstvu pokožky. Nie je divu, že je táto kyselina medzi výrobcami očných krémov a prípravkov pre zrelú a suchú pleť stále používanejšou substancií.

Karnosin v kozmetike

Antioxidant pôsobiaci proti voľným radikálom vytvoreným cigaretovým dymom (pri každom takomto vdýchnutí vznikne asi sto miliárd voľných radikálov).

Kolagén v kozmetike

Proteínová, hlavná stavebná látka spojivového tkaniva. Kolagénové vlákna tvoria v spodných vrstvách kože jemnú sieť, ktorá pokožku podopiera a zaisťuje jej pružnosť. Čím starší, tým sú kolagénové vlákna menej elastická - s pribúdajúcim vekom preto koža stráca pružnosť. Tento proces môžu spomaliť prípravky obsahujúce kolagén, ktoré pokožku zároveň tiež zvlhčujú, viditeľne osviežujú a vyhladzujú.

Lecitín v kozmetike

Je súčasťou rastlinných a živočíšnych tkanív, kde pôsobí ako sprostredkovateľ medzi vodou a tukom. Obsahuje fosforové kyseliny, vďaka ktorým zabezpečuje koži potrebnú vlhkosť. V spojení s vitamínom F potom vo veľkej miere podporuje regeneráciu kožných buniek. Lecitín tvoria významné zložky napríklad v sprchových gelech, šampónoch, pleťových krémoch i rúžoch.

Lipozómy v kozmetike

Používajú sa ako nositelia účinných látok. Zjednodušene povedané ide o mikroskopické duté guľôčky s dvojvrstvovým tukovým obalom (napríklad z ceramidov) a jadrom. Do neho sa ukladá voda alebo vo vode rozpustné substancie (vitamíny, enzýmy, proteíny a mnohé ďalšie), ktoré sú potom uvoľňované buď hneď pri nanášaní prípravku na pleť, alebo pozvoľna. Lipozómy sa podobajú prirodzeným bunkovým stenám, a preto sú schopné bez problémov preniknúť do kože, usídliť sa v nej a odovzdať transportovaného účinné substancie tam, kde si ich bunky môžu najlepšie prevziať. Liposomové prípravky tak môžu úspešne posilňovať kožnú bariéru, zabraňovať strate vlhkosti aj zlepšovať reguláciu tuku. Keďže sú však lipozómy citlivé na teplo a svetlo, musia byť obzvlášť starostlivo baliť.

Mliečne bielkoviny v kozmetike

Jedna z najcennejších zložiek mlieka. Okrem čistiacich a zmäkčujúci účinkov sa môžu mliečne bielkoviny pochváliť aj schopnosťou zlepšovať vlastnosti kolagénu a elastínu, a podieľať sa tak na ochrane pokožky pred vznikom vrások a ďalších prejavov starnutia.

Nanokapsle v kozmetike

Transportná guličky, ktoré sú veľké len jeden nanometer (jedna miliardtina metra). Rovnako ako lipozómy majú tukový obal, ale na rozdiel od nich iba jednovrstvový, a vo svojom jadre netransportují účinnej látky rozpustné vo vode, ale v oleji (napríklad vitamín E alebo retinol).

NMF v kozmetike

Anglická skratka Natural Moisturizing Factor pre prirodzené faktory regulujú hospodárenie s vodou v rohovinové vrstve pokožky. Nachádzajú sa v hydrolipidovém plášti kože a patria medzi ne predovšetkým aminokyseliny, mliečne kyseliny a urea.

Ovocné kyseliny v kozmetike

Sú známe aj ako alfa-hydroxykyseliny čiže AHA. Bežne sa nachádzajú v prírodných produktoch, napríklad v kyslom mlieku, citrusy, jablkách, viniči a ďalším ovocí. Pre svoju schopnosť narušiť proteínové väzby udržujúci odumreté bunky na povrchu kože a odkryť tak pod nimi novšie, sviežejšia pokožku, sú tieto kyseliny pridávané nielen do mnohých pleťových krémov, ale aj čistiacich a telových prípravkov.

Parabény v kozmetike

Vyskytujú sa v korení a rastlinných pigmentoch, patrí k najlepším objaveným konzervačným látkam, ktoré sa pridávajú do kozmetických prípravkov, kde zabraňujú rozmnožovanie kvasiniek a plesní. Sú povolené aj pre potraviny a liečivá.

Parafín v kozmetike

Takmer neobmedzene trvanlivý číry minerálne tuk bez vône a zápachu, tvoriaci na pokožke vodeodolnú vrstvu, ktorá chráni kožu pred stratou vlhkosti. Obzvlášť často sa používa ako hustý parafínový olej. Ten obsahuje veľa čistiacich a ošetrujúce pleťových aj vlasových prípravkov.

Proteíny v kozmetike

Bielkoviny, ktoré vznikajú z aminokyselinových reťazcov. Pre výrobcov kozmetiky sú zaujímavé predovšetkým krátkořetězcové, vo vode rozpustné as pleťou sa dobre kumuluje proteíny. Obsiahnuté v krémoch, balzamy a kúrach v spreji vytvárajú na pleti a vlasoch jemný film, pôsobiaci ako Vyhladzovač.

Retinol v kozmetike

Ide vlastne o vitamín A, ktorého bežne používaný názov retinol pochádza z latinského slova retina (čo je sietnice, ktorá sa práve bez vitamínu A nezaobíde). Retinol podporuje regeneráciu a tvorbu nových buniek, pôsobí ako antioxidant a stimuluje obnovovanie kolagénových vlákien, čím priaznivo ovplyvňuje pružnosť a pevnosť pleti, ale aj proces jej starnutia. V žiadnom regeneračným lieku, ktorého hlavnou úlohou je zjemniť vrásky alebo zosvetliť pigmentové škvrny, teda retinol celkom určite chýbať nebude. A pretože je veľmi citlivý na svetlo a vzduch, prostredníctvom kozmetických výrobkov sa do kože transportuje v jadrách nanokapslí.

Salicylová kyselina v kozmetike

Získava sa z hrabu, má exfoliačný účinok a na obaloch kozmetických prípravkov je uvádzaná pod označením BHA. Často sa pridáva do produktov určených na ošetrovanie trudovité pleti av kombinácii a AHA kyselinami do krémov proti vráskam.

Silikónový olej v kozmetike

Pokožkou dobre znášaný minerálny olej, vytvárajúce na koži transparentné, vlhkosť prepúšťajúce film. Je obľúbenou súčasťou spevňovacích gélov, ktoré vďaka nemu na pokožke nezanechávajú mastný, ale hodvábny lesk. Krémom a emulzím zase zaisťuje hladkú, nemastný konzistenciu, čím zlepšuje ich klzkosť, takže sa lepšie nanášajú. To isté platí aj v prípade krémových make-upov a ich ľahkého rovnomerného roztieranie. Silikónový olej má však nezanedbateľný význam aj pre vlasy. Vlasová kozmetika s obsahom silikónového oleja uľahčuje rozčesávanie, dodáva vlasom lesk a prechodne stmeľuje ich poškodenú štruktúru.

Skvalen v kozmetike

Zadržiava vlhkosť v spodných vrstvách pokožky, ktorú dočasne aj spevňuje. Získava sa z tuku zo žraločej pečene.

Tensidy v kozmetike

Súhrnné označenie pre takzvané aktívne umývacie substancie s vlastnosťami emulgátorov, ktoré čiastočne viažu vodu a čiastočne tuk. V spojení s vodou vytvárajú tensidy penu, schopnú dôkladne odstrániť nečistoty rozpustné vo vode, rovnako ako v tuku.

Titánové mikropigmentami v kozmetike

Sú to anorganické čiastočky, odrážajúce ultrafialové žiarenie. Používajú sa najmä ako nedráždivá náhrada chemických UV filtrov, ale pridávajú sa aj do make-upov, ktorým dodávajú žiarivý vzhľad. Opaľovacie prípravky s vysokým ochranným faktorom môžu obsahovať aj zirkón, kysličník železnatý alebo zinočnatý, ďalšie pigmenty odrážajúce svetlo.

Urea v kozmetike

Latinské označenie pre močovinu, ktorá patrí k prirodzeným faktorom regulujúcim hospodárenia s vodou v rohovinové vrstve pokožky (k už spomínaným NMF). Krémy s ureou teda zvyšujú a dlhodobo udržiavajú obsah vlhkosti v pleti.

UV filtre v kozmetike

Sú nepostrádateľnou súčasťou všetkých opaľovacích prípravkov s úlohou chrániť pokožku pred škodlivým pôsobením ultrafialového slnečného žiarenia, a to nielen UVB, ale aj UVA. Účinky lúčov UVA sú totiž často podceňované, pretože sa neprejaví okamžite. Kým UVB lúče, ktorých intenzita je v zime pomerne nízka, pokožku spáli, tie UVA sú po celý rok intenzívnej takmer rovnako a pôsobí do hĺbky. UVA lúče postupne nabourávají štruktúru pokožky, narúšajú jej elasticitu, a tým podporujú tvorbu vrások. Naozaj správne opaľovacie prípravky sú teda jedine také, ktoré obsahujú UVB aj UVA filtre.

Vazelína v kozmetike

Má konzistenciu ako masť, nerozpúšťa sa vo vode, ale v teplom oleji. Udržuje vlhkosť v horných vrstvách pokožky. Tá ju však neprijíma, a preto sa vazelína pridáva len do špeciálnych krémov alebo do čistiacich mliek na odstránenie líčidiel.

Včelí vosk v kozmetike

Je súčasťou mnohých krémov, mastí aj rúžov, pretože má ľahko emulgačný účinky, takže výrobkom prepožičiava vláčnosť. Navyše ho pleť veľmi dobre znáša.

Zinkoxid v kozmetike

Prírodný minerál s protizápalovým účinkom, ktorý zvyšuje odolnosť pokožky. V ochranných opaľovacích prostriedkoch slúži tento biely pigment ako UVA filter, v make-upe na zosvetlenie.


Zdieľajte tento článok prostredníctvom sociálnych sietí: