Ohrozené druhy zvierat

Vlk, vráskavec obrovský, sysel, netopier, tiger, ľadový medveď alebo oraguntan sú v červenej knihe ohrozených zvierat. Existuje aj modrá kniha, ktorá naopak zaznamenáva úspechy, ktoré sa nám ľuďom podarilo docieliť pri záchrane niektorých druhov.


Príčiny?

Devastácie a znečisťovanie prírody, lov a zmena klímy, to všetko vedie k vyhubeniu a vymieranie živočíchov na našej planéte. Je veľmi smutné, že si to človek, ako pán tvorstva uvedomuje za päť minút dvanásť.
Zoznam ohrozených zvierat vo svete

Južná Amerika

Vlk hrivnatý, Lvíček zlatý, Ara spixův, Vydra obrovská, mravčiar, vikuňa, Potápka juninská, Arapaima obrovská.

Stredná Amerika a Karibské ostrovy

Krokodíl kubánsky, Křídlatec veľký, Lamantín širokonosý, Axolotl mexický Jaguár, amazoňan mnohobarvý, Štětinatec kubánsky, Huti prasačie, homár americký, Datel kniežací, Vlk červenohnedý.

Spojené štáty Americké

Korovec kalifornský, keporkaků, Veslonos americký, tchory čiernonohý.

Kanada a Aljaška

Medveď ľadový, Hvizdák severnej, Žeriav americký.

Škandinávia

Orliak morský, Vlk, rosomák.

Západná Európa

Rys španielsky, Vydra riečna, Korytnačka žltohnedá.

Stredná a východná Európa

Pelikán kučeravý, kariet všeobecná, Macarát jaskynný, Hrošík libérijský, Adax núbijské, Ibis skalný

Severná Afrika

Chocholatka čabraková, makak magot, Kozorožec Wali, Osol africký, dril Ksukol, Slon africký, Hyena čabraková,

Stredná a Južná Afrika

Krokodíl nílsky, Pes Nimravidae, Nosorožec ostrorohý, Okapi, Gorila horská, Latiméria divná, Přímorožec arabský, Gepard štíhly

Juhozápadnej Ázie

Tuleň stredomorský, Sambar skrvnitý, Orangutan, vtákokrídlovec Alexandrin

Juhovýchodná Ázia

Varan komodský, Netopýrek thajský, Kuprej, Tapír čabrakový, Nosorožec jávsky, Vakoveverica bezblaná, Krokodíl morský, Numbat žíhaný

Austrália a Nový Zéland

Kakapo sovie, Haterie, Vakovlk Galeorhinus, Takahata, Vombat severnej, Korytnačka slonia, Slimáky rodu Partula

Tichomorské ostrovy

Pěvec rodu Palmeria

Arktída

Mroža, narvala

Antarktída

Vráskavec obrovský

Stredná a východná Európa

Pelikán kučeravý, kariet všeobecná

Česká republika

Kriticky ohrozené druhy

Netopier ostrouchý a Netopier pobrežné

Vlk - v Beskydoch sa začína vytvárať populácie, ktorá má 3 - 10 jedincov. Medveď hnedý - Pravidelne sa u nás vyskytuje 2 - 5 medveďov. Ide o výskyt migrujúcich jedincov.

Syseľ pasienkový - 20 centimetrové zviera, má hustý hnedasté kožuch, veľké oči, malé ušnice a krátky nos. Zadné končatiny sú dlhšie ako predné. Žije hlavne vo dne v podzemných norách v kolóniách a jeden je vždy na hliadke. Nie je výlučne bylinožravec, živí sa semenami, zelenými časťami rastlín a korienky. Niekedy aj malé bezstavovce. Sysel si na zimu urobí zásoby tuku a spí. Páči sa im na letiskách a golfových ihriskách - pradomov je step. Majú okolo 7 holých a slepých mláďat, ktoré sú do troch mesiacov samostatná.

Ohrozené druhy

Vrápenec malý - ďalší druh ohrozeného netopiera.

Plch záhradný - jeden z našich najvzácnejších cicavcov vôbec. Cicavec podobný myške. Základná farba chrbta a hlavy je šedohnedá až hnedočervená, spodná strana tela býva naopak čisto biela. Po stranách hlavy sa tiahne od oka výrazný tmavý pruh, zasahujúcu až ku krku. Chvostík má kratšie než telo, je pokrytý krátkou tmavohnedú srsťou a zakončený čiernobielu štetinku predĺžených chlpov. Oči aj ušnice sú pomerne veľké. Dĺžka tela je 11-14 cm, chvosta potom 10-13 cm.

Rys ostrovid - túto mačkovitá šelma spoznáte ľahko podľa ich trojuholníkových ušiek s čiernymi štetinkami na konci. Dĺžka tela je až 120 cm a chvosta 25 cm, ktorého koniec je tiež čierny. Váha samca môže dosahovať až 35 kg av kohútiku meria až 70 cm. Základná farba jeho srsti je sivá so žltkavým až hrdzavým zafarbením as hnedými až červenohnedými škvrnami. Stredom chrbta sa často ťahá tmavý pás, brucho má viac svetlé niekedy až biele. U nás žije približne 100 ks v troch lokáciách.

Tchor stepný - lasicovitá šelmičky, vážiace asi 2 kg, 30 až 56 cm dlhá s dĺžkou chvosta do 18 cm. Obýva nory sysľov, škrečkov a králikov, inde v skalách, v koreňoch stromov alebo iv budovách. Vlastné nory si hrabe len málo. Lovia hlavne za tmy, ale pri nedostatku potravy alebo výchove mláďat zháňa potravu aj vo dne. Chutia jej poľné hlodavce, ježkovia, drobné vtáctvo, žaby, hmyz, jašterice a hady. Denne zje asi 150 g potravy, čo je asi 12 hrabošmi. Máva od 3 do 10 asi 6 gramových mláďat. Za 2 týždne už majú zuby, ešte 1,5 mesiaca sajú mlieko, ale už v 3 týždňoch vysávajú krv z úlovkov ktoré samica alebo samec nosia do nory. Dospievajú v necelých 10 mesiacoch. Ich kožušina je považovaná za menej hodnotnú ako u tchor tmavého. Presné počty úlovkov známe nie sú, pretože v poľovníckych štatistikách sa oba druhy nerozlišujú. Od roku 2002 obhajovanej druh zveri.

Los európsky - Los je najväčší cicavec čeľade jeleňovitých. Žije v severných lesoch Európy, Ázie a Ameriky. Los bol u nás vyhubený už v stredoveku, ale koncom sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia bol zaznamenaný aj výskyt v ČR, pravdepodobne v dôsledku migrácie z Poľska. Los výborne a vytrvalo pláva a dokáže prekonať aj niekoľko kilometrov širokú vodnú plochu. Dosahuje váhy až 450 kilogramov, telo má dlhé až 3 m, výška v kohútiku dosahuje až 2,3 m. Samice sú celkovo menšie a dosahujú váhy iba do 375 kilogramov. Losi majú šedohnedú až čiernu srsť, na krku im vyrastá hriva. Veľká pretiahnutá hlava je zakončená silným prečnievajúcim horným pyskom. Losi sú dobre vybavení pre pohyb v mäkkej pôde. Ich nohy vybavené roztiahnuteľnými Sparky majú veľkú našlapovací plochu. Dobre plávajú. Parožie losa váži až 20 kg jeho rozpätie je až 160 cm. Tvarom pripomína lopaty. Losi ho každý rok zhadzujú, dožívajú 20 rokov.

Zraniteľné druhy

Netopier veľký, Netopier brvitý, Myšivka horská, Vydra riečna, Bobor európsky

Takmer ohrozený

Zajac poľný

Medzinárodná únia pre ochranu prírody a prírodných zdrojov

Červený zoznam ohrozených druhov je zoznam ohrozených živočíchov a rastlín, vydávaný každé dva roky Medzinárodná únia pre ochranu prírody a prírodných zdrojov. Na poslednom červenom zozname IUCN vydanom v roku 2009 je celkom uvádza 49 000 druhov živočíchov a rastlín.

Modré knihy

Modré knihy, ktoré obsahujú zoznamy živočíchov a rastlín, ktoré sa podarilo tesne pred ich vyhynutím zachrániť a ich stavy stabilizovať. Ako protiváhu k červeným zoznamom ich vytvoril tím švajčiarskych vedcov v čele s Andreasom Gigonem. Na tomto zozname sa môže vďaka dlhoročnému úsiliu ochrancov prírody objaviť napríklad orol bielohlavý, pelikán hnedý, aligátor mississippský, brazílsky jaguár alebo kozorožec horský. Niektoré z týchto zvierat sa dokonca postupne darí vracať zo zoologických záhrad a rezervácií do voľnej prírody.


Zdieľajte tento článok prostredníctvom sociálnych sietí: